Kost- och näringsrådgivare


För dig som vill arbeta inom hälso- och friskvårdsområdet

Efter denna utbildning kan du arbeta med kost- och näringsfrågor inom ramen för friskvård. Utbildningen passar bra för dig som redan jobbar inom området, till exempel massageterapeut, personlig tränare, hälsopedagog, skolpersonal, sjukvårdspersonal eller för dig som är intresserad av att lära dig mer om kost och näring. En annan yrkesgrupp som har nytta av denna utbildning är de som jobbar med matlagning. Du kan bli en värdefull kompetensresurs till exempel för kockar och restauranger.
Utbildning är också mycket värdefull för din egen hälsa och för dina närståendes hälsa. Många som lär sig mer om kost och näring gör också egna betydelsefulla ändringar i sin kost som får stora positiva konsekvenser för det egna välmåendet. Du kan gärna gå denna utbildning enbart för din egen skull!


Kost och hälsa

Under denna utbildning lär vi ut grunderna inom näringslära och hur vår kost påverkar vår hälsa. Du som deltar kommer få kunskap och verktyg som gör att du kan hjälpa andra att må bättre och förstå kopplingar mellan kostvanor och eventuella hälsoproblem samt lära dig mer om matens innehåll och näring.
Utbildningen koncentrar sig inte på någon speciell diet utan poängterar snarare vikten av att ha ett öppet sinne och god baskunskap som gör att man kan förhålla sig till olika rön och synsätt på ett neutralt sätt.
Under utbildningen kommer du att lära dig mer om mat som medicin och hur du kan kombinera olika födoämnen och livsmedel för olika typer av besvär. Du får också kunskap i olika beredningssätt som groddning, fermentering, blötläggning med mera. Du får lära dig mer om hela mage-tarmsystemet och vikten av en god maghälsa och hur du på bästa sätt kan ta hand om dina inneboende hyresgäster – dina viktiga tarmbakterier.
Du kommer under utbildningen också få tillgång till recept som du ska använda för att laga mat hemma i ditt eget kök. Det är en viktig del av inlärningen i kost och näring att lära sig laga mat, experimentera i köket, prova och smaka nya råvaror och lära sig att laga mat på flera olika sätt.


Kursupplägg

Utbildningen består av 12 dagar med lärarledd tid uppdelad i fyra omgångar. Mellan omgångarna har vi undervisningsfria veckor avsedda för självstudier, matlagning med mera på hemorten.


Kombinationserbjudande

Både i våra kontakter med arbetslivet inom friskvårdssektorn och via våra egna undersökningar märker vi att det finns ett behov av välutbildade personer med bred kompetens. Med mer kunskap kan du jobba med fler områden där dina kunder behöver hjälp, och du blir därmed mer eftertraktad.
Alla våra yrkesutbildningar kan kombineras, till ett rabatterat pris, så att du får den kunskap som passar just dig och de planer du har för att jobba inom friskvårdsområdet.
Läs mer om vårt kombinationserbjudande via följande länk:
Kombinationserbjudande för yrkesutbildningar

Fullständig kursinformation

Öppna i PDF-format.
Kost- och näringsrådgivare hösten 2020

Referenser

Rör vid namnen för hela texten

En innehållsspäckad utbildning där det märks att man vill leverera mesta möjliga till deltagarna...

Hanna Elkehag

Utbildningen håller en jättehög kvalitet med bra och strukturerat upplägg...

Jennifer Wiktander

Utbildning till Kost- och näringsrådgivare

Kursdatum, start hösten 2020

Datum för lärarledda dagar:
18-20 sep, 16-18 okt, 3-5 dec, 23-25 jan 2021.


Förkunskaper

Utbildningen kräver inga förkunskaper.